Sikkerhed på sociale medier
Børn og unge tilbringer mere og mere tid på sociale medier som Facebook, Snapchat, Youtube, Instagram osv. For det meste bruger børn og unge sociale medier til sjov, læring og sociale fællesskaber. Det kan være et frirum, hvor børn kan lege og være sociale. Men sociale medier rummer også muligheder for mobning, møder med fremmede og risiko for overgreb. Det er derfor vigtigt, at børn kan tale med deres forældre om det, de oplever på sociale medier.
Hos RED Rådgivning oplever, vi f.eks. unge der ikke tør fortælle deres forældre om, at der ulovligt er blevet delt billeder af dem på sociale medier. Det gør disse børn og unge mere sårbare end andre for at blive udsat for overgreb.
Sara og hendes veninde er ude at shoppe. Veninden tager billeder af Sara, mens de prøver tøj. Saras veninde kommer til at dele billedet med en fælles ven. Den unge fyr truer efterfølgende Sara med at offentliggøre billedet og sende det til hendes familie, hvis hun ikke sender et nøgenbillede af sig selv til ham. Sara er dybt skamfuld, men tør ikke fortælle sine forældre om situationen. Hun ender derfor med at sende et nøgenbillede til den unge fyr, da hun håber, at han så ikke vil genere hende mere.
Saras historie er blot ét eksempel på, hvor vigtigt det er, at man tør gå til sine forældre, hvis man bliver udsat for afpresning via sociale medier. I Saras tilfælde kunne den unge fyr været blevet straffet, hvis hun havde turdet melde ham til politiet.
Du kan ringe til os, hvis du er i tvivl, om hvordan du kan tale med dine børn om deres oplevelser på sociale medier, eller hvis du vil vide mere, om hvad man må og ikke må på de sociale medier.
På Børns vilkårs hjemmeside kan du også få gode råd og viden om dit barns liv på sociale medier. Læs mere her.